Utrustning för camparen

Har du tänkt att campa i sommar, här följer några bra saker att tänka på när du planerar att campa. Är du osäker på vad allemansrätten innebär så har jag även skrivit en artikel om det. Där du kan läsa om vilka regler och vilken rätt du har när du vistas i den svenska naturen.

Först och främst får vi göra lite skillnad på camping och camping. Vad är det för typ av camping du tänker göra? Är det camping i samband med vandring eller är det camping där du planerar att åka hela vägen fram till campingplatsen?

Utrustning för vildmarkscamping

Om du har tänkt att ge dig ut och vandra när du kommer befinna flera dagsetapper från en civilisation så behöver du förbereda dig extra mycket, jämfört med om du tänkt campa med till exempel en husvagn. Har du flera dagar framför dig innan du når civilisationen, så behöver du verkligen kunna ro om dig själv på ett helt annat sätt än om du skulle campa inne på en camping som är i anslutning till en stad. Är du ute på egen hand måste du verkligen se till att ha med dig en genomtänkt packning.

Du vill absolut inte stå tre dagsvandringar från målet med skavsår och en trasig väska eller ett havererat tält. Inte nog med att det är tråkigt och jobbigt om något går sönder, en sådan situation skulle i värsta fall kunna kosta dig livet. Så långt skall det dock knappast behöva gå om du inte tältar på extremt kalla och otillgängliga platser, men en trasig väska med ett skadat bärsystem kan vara nog så jobbigt. Utan att ha med allt för mycket onödiga saker så är det ändå lätt att komma upp i 30 kilo om inte mer. Skulle då bärsystemet gå sönder när du har 5 mils vandring kvar, då förstår du själv att en fridfull vandring snabbt kan övergå i att bli en riktig mardröm.

Viktigt för vildmarkscamparen

Friluftsprylar kostar en slant att köpa in och du behöver inte gå in och tömma en hel butik bara för att kunna göra en vandring. Men skall du ut på en längre resa, är det ändå några saker som du behöver prioritera. Ge dig inte iväg utan att ha ett bra tält som står emot både vind och regn, det här är ditt hem och det är i tältet du söker din tillflykt om vädret sviker. Se därför till att ha ett ordentligt tält som inte riskerar att blåsa sönder eller läcka in vatten, när ovädret väl drar fram. Vi rekommenderar också starkt en rejäl väska av god kvalitet. Väskan får bara inte gå sönder, se därför till att inte snåla här. Likaså vill vi starkt rekommendera bra vandringskängor. Ett par som är höga, stabila och vattentäta, gärna med en tjock och grov sula som ger foten bra stöd.

Utrustning till citycamparen

Har du istället planer på att åka runt i landet och sova i tält på anordnade campingplatser, så kan du komma billigare undan när det gäller inköp av utrustning. Du behöver nu inte tänka på att ha lika hög kvalité på prylarna. Skulle tältet gå sönder, kan du alltid åka till närmaste butik för att köpa ett nytt. Prioriterad utrustning för dig som tänker citycampa är därför ett tält som är enkelt och snabbt att montera upp och ta ner. Därtill tycker ja också att du skall unna dig en liten lyxigare och tjockare luftmadrass när man ändå slipper bära runt på packningen.