Sveriges bästa vandringsleder

Topptur till Kebnekaise

Kebnekaise är Sveriges högsta berg och ligger i Kiruna kommun. Det finns flera vägar upp på berget men den västra leden är den som flest väljer att ta, då den är mindre tekniskt krävande än de andra lederna. Väljer du den västra leden så behöver du inte vara utbildad i klättring eller glaciärvandring och större delen av leden är att betrakta som vandring – om än en något svårare sådan. Endast passagen mellan Tuolpagorni och Vierramvare är av lite mer klätterkaraktär. Enligt skalan YDS (Yosemite Decimal System) klassas denna del som 2 av 6 där 6 är svårast på skalan. Omsatt i ord betyder nummer två att det är svår vandring där händerna stundtals kan behövas för balans och förflyttning. Terrängen betraktas som säker utan större risker.

Kebnekaise har två toppar, Sydtoppen med sina 2117 meter och Nordtoppen på 2097 meter och går du den västra leden så kommer du direkt upp på Sydtoppen. Mellan syd och nordtoppen går det en brant kam vilket är toppen av en glaciär. För mer erfarna klättrare är det möjligt att gå över från Sydtoppen till Nordtoppen men detta avråds starkt för de som inte har utrustning och god klättervana.

Leden mot toppen utgår från Kebnekaises fjällstation och här kan du både sova och äta. Västra leden tur och retur är 18 kilometer och beroende på kondition och väder så tar den uppskattningsvis mellan 10-14 timmar fram och tillbaka.

Kungsleden

Kungsleden är en av Sveriges mest unika vandringsleder och den sträcker sig mellan Abisko och Hemavan. Hela leden är i sin fulla längd drygt 40 mil och har vandrats av turister sedan början av 1900-talet. Längs med leden finns STF-boende i Abisko, Kebnekaise, Saltolukta, Kvikkjokk och Hemavan. Alla dessa är bemannade, erbjuder dusch, sovplats och mat. Utöver dessa finns även enklare fjällstugor på flera platser längs med leden. Avståndet mellan stugorna varierar till mellan 10 och 20 kilometer, så du når alltid en stuga på en enkel dagsmarsch.

Kungsleden går igenom ett fantastiskt fjällandskap och följer du hela kommer du passera genom fyra nationalparker, Abisko, stora Sjöfallet, Sarek och Pieljekaise.

De vanligaste platserna för att starta din vandring av Kungsleden är i Abisko, Saltlukta, Kvikkjokk, Vakkotavare, Ammarnäs eller Hemavan.

Sylarna runt

Sylarna är ett bergsmassiv som ligger i Jämtland på gränsen mellan Norge och Sverige. Sylarna har två spetsiga toppar där den högsta heter Storsylen och ligger strax över den norska gränsen, toppen är 1762 meter. På den svenska sidan om gränsen ligger toppen Templet och denna är något lägre men ändå imponerande med sina 1728 meter.

Sylarna runt är en vandringsled som går runt hela massivet och då det ligger både i Norge och Sverige så innebär detta att du under din vandring kommer besöka båda dessa länder.

De allra flesta som går Sylarna runt startar från Storulvåns fjällstation, hit tar du dig med bil och här kan du också parkera under hela din vistelse i området. I Storulvåns fjällstation finns alla bekvämligheter du behöver så som dusch, säng och restaurang. Du har också möjlighet till turistinformation och i källaren av lokalen finns även uthyrning av diverse utrustning för ändamålet.

Turens längd är 83 kilometer och beräknas ta cirka 5 dagar. Det finns gott om stugor runt hela massivet och du når alltid en stuga inom god marginal för en dagsvandring.

Trött på att bara vandra? Under tiden du har en lugn stund brukar jag underhålla mig med andra saker som att lyssna på en bra podcast eller ljudbok, vill jag ha lite extra rolig och spännande underhållning spelar jag gärna på casinon online. Smidigaste underhållningen – allt i ett i mobilen!