Paddling

Har du varit i den svenska regnskogen någon gång? Du kanske hävdar att någon sådan inte finns, men då har du inte upplevt paddling längs med svenska åar. Naturen längs med många av våra åar är fantastisk, tack vare den goda tillgången på vatten och det goda ljuset så trivs här alla typer av lövträd. Även långt fram på sommaren är här ofta mycket grönt och i områden som annars är ganska torra och utbrända så är växtligheten längs med vattendragen alltid frodiga och gröna.

Sverige är rikt på sjöar och vattendrag, vi får dessutom mycket nederbörd som vill leta sig ut mot haven. Detta ger exceptionellt goda förutsättningar till fin paddling. Oavsett vart du än befinner dig i Sverige så behöver du inte åka speciellt långt innan du kommer till en sjö, å eller älv. Möjligheterna är nästan obegränsade, har du möjlighet att transportera kajak eller kanot med bil så kan du nästan paddla ett helt liv i Sverige och ändå finna nya vattendrag att paddla i.

Kanot – en väl beprövad konstruktion

Människans första typ av båt lär med stor sannolikhet ha varit en urholkad trädstam där man tagit sig fram genom att paddla. Det här kan anses ha varit forntidens kajak och principen är än idag den samma, även om själva konstruktionen nu har utvecklats med lättare och mer hanterbara material. När skall du då välja kanot till din paddlingsutflykt? Största fördelen med en kanot jämfört med en kajak, är att du kan sitta lite mer ergonomiskt samtidigt som du får plats med betydligt mer utrustning i en kanot än i en kajak. Därtill lämpar sig fiske bättre i kanot än i kajak, dels för att de ofta är något stabilare än en kajak men kanske främst för att du har mer utrymme.

Fördelar med Kajak

Vill du glida fram i högsta möjliga fart med minsta möjliga ansträngning, då är Kajak någon för dig. En Kajak är ofta dryga 5 meter lång och tack vare längden och dess spetsiga form, så glider den lätt fram på vattnet och dessutom med en väldigt liten ansträngning. Utöver det har du även en dubbelsidig paddel som gör det enklare att styra, du kan då ta ett paddeltag på var sida om kajaken utan att behöva byta grepp. Har du en kanot måste du flytta paddeln från vänster till höger sida väldigt ofta för att styra, men med en kajak så slipper du detta, vilket i längden är väldigt skönt. Vill du dessutom ha ännu lite enklare att styra så kan du köpa eller hyra en kajak med styrbart roder längst bak. Denna konstruktion är kopplad till fotpedaler som du kan styra precis som du önskar. Fördelen med detta är att du inte behöver fokusera på själva styrningen med hjälp av din paddel utan du justerar helt enkelt riktningen med hjälp av fötterna. Väldigt skönt, framförallt när man paddlar i åar som svänger mycket.

Tips på bra paddling

Gillar du hellre att paddla i havet så är några fina platser, höga kusten, Bohusläns skärgård, Stockholms skärgård och Östgöta skärgård. Är det istället åar du är ute efter att paddla i så är några fina platser Nissan – Småland, Rönneå – Skåne, Muonioälven – Norrbotten eller varför inte i berömda Ätran eller Viskan i södra Sverige.