Fiske

Fiske är en fantastiskt trevlig hobby, dels kommer du ofta ut i väldigt vacker natur och dels är det en viss spänning att stå där och fundera på vad som kan tänkas nappa. För att även framtida generationer skall kunna njuta av denna hobby så har regler och riktlinjer utformats, för att fiske skall kunna bedrivas på ett sådant sätt att utfiskning inte riskeras.

I de flesta svenska vattendrag så behöver du ett fiskekort för att få fiska, vad detta kostar och hur du löser ett sådant skiljer sig avsevärt från kommun till kommun. Skall du fiska i ett nytt vattendrag så bör du därför först kolla med kommunen där detta vattendrag ligger, för att se vad som gäller i just detta fall. Tänk också på att det kan finnas så kallade fredningsperioder. Under en sådan period får du inte fiska och syftet med detta är att ge fisken i ett specifikt område extra stor chans att lyckas med sin fortplantning.

När vi talar om fiske i detta fall avses fiske med spö eller annat handredskap, då från strand, brygga eller från båt.

Tips på några bra fiskeplatser

I Sverige har vi ett mycket stort antal sjöar och vattendrag och oavsett vart du bor eller befinner dig så behöver du aldrig åka långt innan du når ett eller annat vattendrag. Här kommer några bra tips för dig som vill ut och fiska och leva riktigt idylliskt friluftsliv i Sverige.

Kroksjöns fiskecamp Tranemo

Detta är en fin fiskeanläggning där fiske bedrivs i tre sjöar med inplanterad fisk, så som öring och regnbåge. Sjöarna och campingen ligger cirka 4 mil sydöst om Borås, längs med riksväg 27. Här finns såväl campingplatser för tält, husbil och husvagn, både med och utan el.

Fiskekort kan lösas på plats eller på nätet och kostar för B-sjön 210 kr per person och dag. För detta pris får du använda dig av ett spö och ta upp 3 ädelfiskar. Fiskekortet gäller från 05.00-23.00. Fiskekort i A-sjön som enbart har naturligt förekommande fisk kostar 150 kr per dag. Runt sjöarna finns flera bra ställen att rensa din fisk och dessutom finns flera stugor utplacerade där man kan grilla över öppen eld.

Siljan

I Dalarna finner vi den omätligt populära och vackra sjön Siljan, här finns rikligt med fisk så som gädda, abborre, mört och regnbåge. Unikt för Siljan är Siljans öringen, den kan du inte hitta någon annanstans, detta är en laxfisk som bara lever i Siljan. Tyvärr är dock arten på väg att utrotas och fiske av denna sorten är därför strikt förbjuden. Fiskekort i Siljan kostar 60 kronor för ett dagskort och 510 kronor för ett årskort och endast fiske med handredskap är tillåtna. Runt sjön finns även flera camping och grillplatser att slå till vid.

Boren

I Östergötlands län och Motala kommun finner vi sjön Boren, detta är en förhållandevis stor sjö som är väldigt rik på gädda. Största kända spöfångade gäddan här låg på 16,1 kilo och exempel på runt 10 kilo är inte alls ovanliga. Sjön har även många stora abborrar och den hittills största fångade abborre här är på 2,7 kilo. Även vid Boren krävs det att du har ett gällande fiskekort för att få fiska.