Äventyrsresor i Europa

Sverige är fantastiskt och vi har natur i världsklass, vill du uppleva naturen i sin fullaste glans rekommenderar jag starkt en och annan tur av paddling.För dig som hellre vill utanför Sverige, så rekommenderar jag här ett par riktigt fina aktivitetsorter inom Europa. Intresset för äventyr och aktiv semester har vuxit lavinartat under senare år, fler och fler vill nu byta veckan på stranden mot något lite mer äventyrligt, här följer några förslag för dig som vill se något annat än parasoll, vattenjumpa och pina coladas i plastglas.

Arco Italien

Arco är en liten ort som ligger vid den nordliga spetsen av Gardasjön i Italien. Orten i sig själv är vackert belägen i en dalgång på ca 90 meter över havet. På sluttningarna kan du se olivträdsodlingar och i dalarna odlas det fullt med vindruvor. Trots att Arco ligger i utkanten av Dolomiterna som annars har ett något kallare klimat med mera regn så är vädret i just Arco förhållandevis stabilt, för att ligga i ett bergsområde.

Klättring, vind- och kajtsurfing

Tack vare att Gardasjön ligger belägen där den gör och att denna samtidigt ramas in av höga bergsmassiv på båda sidor, så ger detta extremt goda förutsättningar för vind och kajtsurfing. Sitter du på ortens mysiga fik och restauranger som vetter ut mot Gardasjön, så kan du nästintill dagligen se fullt med folk som är ute på sjön för att surfa antingen kajt eller vindsurfing.

Arco är en stad för dig som gillar adrenalinkickar och svindlande höjder, gillar du inte vindsurfing så är klättring nästa aktiva grej du kan göra här. Arco är ett riktigt klättermecka och det finns nästan obegränsade möjligheter till klättring. Går du runt i staden finns en klätterbutik cirka var 50:e meter och folk driver runt med både klätterhjälmar och selar på sig. Är du intresserad av klättring rekommenderas att du köper en lokal klättringsbok från någon av stadens många klätterbutiker. Sen är det bara att välja och vraka bland hundratals klätterleder runt om i Arco-området. Klättringen här är bultad och sker i de allra flesta fall på kalksten.

Chamonix Frankrike

Chamonix är en välkänd äventyrs ort som ligger i östra delen av Frankrike på gränsen till Schweiz och Österrike. På vintern är staden mest besökt för den fina skidåkningen i området och på sommaren är det framförallt vandring som är populärt. Vill du bestiga Västeuropas högsta berg Mont Blanc så är för många Chamonix startorten där du påbörjar din vandring uppåt. Mont Blanc är 4810 meter över havet och utgår man från Chamonix är primärfaktorn hela 4697 meter. Att bestiga berget är inget för oerfarna turister, i alla fall inte utan guide. Under årens lopp har nämligen över 2000 personer förolyckats genom att försöka bestiga berget. Den vanliga vägen uppför heter Gouter Route och startar från Chamonix, på vägen mot toppen passeras två stugor som erbjuder mat, vatten och boende. Under högsäsong kan du vara tvungen att boka plats i förväg, då det lätt blir fullbokat.

Cabel Car

Känner du dig lite lat för att ta dig upp på topparna runt Chamonix så finns möjlighet till kabinliftar upp för berget på båda sidorna av staden, dessa kostar en slant men utsikten du får är hissnande och oförglömlig. Dessutom slipper du stor möda med att ta dig upp och ner flera tusen höjdmeter bara för att se på utsikten.

Extremsport i Chamonix

Känner du att miljön runt Chamonix inte är extrem nog för dig? Då kan du ta steget längre och välja något av de ställen som erbjuder fallskärmshoppning eller skärmflygning, förutom en fantastisk utsikt lär du få adrenalin upp över öronen vid dessa aktiviteter.